Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amerikai foltos ló

Az Amerikai foltos ló, más néven a pinto vagy paint a quarter lovak jegyeit hordozza, ezért gyakran együtt említik őket. Tenyésztésük rendkívül nehéz, mivel ügyelni kell a kívánt színekre és mintákra, nemcsak a karakterre és testfelépítésre. A pettyezett lovakhoz tartozik még az Appaloosa.

Története

Amikor Hernán Cortés 1519-ben Amerikába hajózott, a nagy utazásra 16 lovat vitt magával. A lovak közül az egyik mogyorószínű volt, fehér foltokkal a hasán. Ezek a foltokat örökítő gének a quarter lovakkal történt keresztezés után is fennmaradtak. Így létrejött egy új típus, ami a testfelépítést illetően quarter és musztáng génállományon alapul, de színeiben új lett. Rebecca Tyler Lockhart ötlete volt 1961-ben, hogy külön kategóriába sorolják ezentúl a pöttyös lovakat. Új szövetségre volt szükség, Rebecca 1962-ben regisztrálta az első ilyen lovat az újonnan létrehozott Amerikai Foltos Ló Tenyésztői Szövetségnél, melyet ezen lovak védelmére alapítottak. Ez a ló fekete színű volt, fehér tobiano színű foltokkal a neve Bandits pintó volt. A fajta azóta az egész világon elterjedt és közkedveltté vált színes, változatos fedőszőre miatt. A fajtaszövetségnek több mint fél millió regisztrált egyede van már, és minden lovat bejegyeznek, amelyre kérelem érkezik. Neve azóta változott Amerikai Paint Ló Egyesület névre.

Jellemzői

Az amerikai foltos ló a quarter ősök jegyeit hordozza. Feje kicsiny, a teste izmos és tömör, lábtő fölött fehér jegyeket visel. Marmagassága 147 és 172 cm között van. Kényelmes jármódjai vannak, jól gyorsul. Rendkívül jó jelleme van.

Színek

Két tipusú jegyezettség általános, a tobiano[1] és az overo.

  1. Tobiano: nagy, egyenletesen elterülő fehér jegyek a háton.
  2. Overo: a feje fehér, a lábai sötétek, gyakran kék szeme van. A fehér foltok a hasi oldalról futnak felfelé és szabálytalan alakúak.

Az Overonak több változata van még, a Splash Overo (fröccsentett fehér), a Sabino Overo.

Hasznosítása

Kitűnő testfelépítésének köszönhetően gyors, képes az egyhelyben való körzésre, emiatt western lovaglásra igen alkalmas. A tereléshez jó érzéke van, a western lovaglásban szinte minden versenyszámra alkalmas. Szabadidősportban a túralovaglásra kitűnő, családszeretete, jó idegzete miatt ideális társ.

Jegyzetek

  1. A tobiano színt és foltokat egy gén hordozza.

Források

  • Josee Hermsen: Lovak enciklopédiája. Ford. Horváth Ildikó. Ventus Libro Kiadó, 2006. ISBN 9789639546745

Külső hivatkozások

 

Összefoglalva

Származási hely Amerikai Egyesült Államok Amerikai Egyesült Államok
Vérmérséklet Melegvérű
Szín Változatos, különböző nagyságú és színű foltokkal
Testfelépítés Tömör, izmos
Marmagasság 147-172 cm között
Fejforma Kis feje van
Eredete XVI. század

 

Forrás: Wikipédia

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.